NZZN Festival

THE NZZN FESTIVAL. ABOUT! (october, 9, 10, 11 , 2015)

NZZN (North-South-South-North) is a  3-day festival initiated by DE PLAYER and VROOOM, organised in collaboration with other Rotterdam-based organisations / venues that operate on the fringes of the Rotterdam subculture;  Koffie & Ambacht (Le Sud), MiMa, Poortgebouw, foundation B.a.d, PAE, Noodlebar, Roodkapje, Wolfart Projectspace, De Nieuwe Ruimte.                                               The festival highlights the network that is flourishing between these platforms; not merely to cement and emphasize the common grounds, but also to celebrate the creative nucleus. The small-scaled, decentralized events that take place in characteristic and sometimes unusual locations, are particularly beneficial for a lively, diverse cultural climate; just outside the defined city centre borders there is plenty of room for risktaking, experimentation and adventure.                                                                                                                NZZN seeks to map out and showcase this peripheral Rotterdam of leftfield music, sound art, improvisation, and performance art with a vibrant mix of international and local artists. The festival takes places in various locations in the North and South of Rotterdam, in walking distance between the locations.

 

HET NZZN FESTIVAL. OVER!  (oktober, 9, 10, 11 , 2015)

Het NoordZuid festival is een initiatief van Vrooom en DePlayer en een samenwerking tussen diverse Rotterdamse organisaties die zich richten op de periferie van dat moment waar geluid, beeldende kunst en performance elkaar ontmoeten. Op de eerste dag speelt het zich af op een aantal plekken in Rotterdam Noord, allemaal op loopafstand van elkaar, eindigend in Roodkapje. Op de tweede dag speelt het zich af op een aantal plekken in Rotterdam Zuid, eindigend in DePlayer. Op elke plek spelen twee acts, waarna het publiek zich naar de volgende locatie begeeft. Op de derde dag is er nog een matinee in Wolfart Projectspace, ook in zuid. (nee, OP Zuid).

Waarom alweer het zoveelse festival en dan ook nog zoiets kleinschaligs onder de radar?

Op dit moment is er in Rotterdam een aardig netwerk ontstaan waar op kleine schaal het experiment gepresenteerd wordt. Het Rotterdamse Ondergrondse gebeuren floreert momenteel goed; er zijn overal in de stad kleine plekken waar van DIY cultuur genoten kan worden, er zijn kleine organisaties die buiten al het officiële en geïnstitutionaliseerde hun ding doen. Gedurende het jaar stroomt er vanuit deze hoek allerlei moois en ongehoords naar het Rotterdamse publiek.

De reden voor dit festival is om 1 keer per jaar de krachten te bundelen en naar buiten te treden… Echter niet met de bedoeling om mensen of organisaties ‘bij elkaar te brengen’ om op weg te gaan naar een institutionalisering. Wij vinden juist deze kleinschaligheid, versnippering en decentralisatie in het voordeel werken van een levendig cultureel klimaat. Vele plekken met een duidelijk eigen karakter, vele kleine activiteiten op onverwachte plekken, ruimte daarin voor risico, buiten het al gedefiniëerde centrum om; dat geeft ruim baan aan innovatie en avontuur. Dat weerspiegelt de ontwikkeling van de stad en de kunst en cultuur. Geen middle of the road, maar aan de randjes, periferie is het toverwoord, zowel geografisch als inhoudelijk programmatisch.

Een subthema van NZZN is het genereren van nieuwe muziek, met andere woorden; het geven van compositie/performance-opdrachten. We hebben er deze keer voor gekozen drie Rotterdamse componisten te vragen een kort stuk voor een zelfgekozen bezetting te maken; Mariëtte Rouppe van der Voort, Huib Emmer en Saskia Venegas. Mariëtte en Huib zijn ‘oude garde’ en de reden voor de uitnodiging is dat we hun werk nog steeds actueel en urgent vinden en dat ze geen ingedutte (ex)coryfeëen zijn die voor de gein nog een beetje aanrommelen maar muzikanten/componisten die lichtelijk worden ondergewaardeerd, voorzover men ze al kent. Mariëtte komt dan meer van de gecomponeerde muziek met improv invloeden (of andersom), Huib is een componist die relevante dingen met electronica doet en ook als muzikant/improvisator actief is. Saskia hebben we uitgenodigd omdat ze vanuit een heel andere context en cultuur een zeer eigen weg heeft gevonden die intrigeert en prikkelt. Ze staat ook symbool voor de ‘nieuwe’ Rotterdamse muziekcultuur die dankzij de toestroom van buitenaf op dit moment een soort (beginnende?) bloeiperiode doormaakt.