WORM/KLANGENDUM GELUIDSSTUDIO
For updates and personal requests and information please contact us at klangendum@xs4all.nl
Workshops/masterclasses
(op dit moment -lente 2016- zijn we niet actief op dit gebied, wat niet betekent dat we het idee helemaal hebben laten varen; het is meer een kwestie van de juiste partners en gelden zoeken, het stukje hieronder geeft meer een beeld van reeds gerealiseerde projecten die eventueel herhaald kunnen worden)
De workshops begaven zich in een drietal richtingen;
1. Software; specialisatie freeware & geluid-gerelateerd
– PD . Docente Katja Vetter geeft workshops in deze freeware-versie van MAX/MSP. Zowel voor gevorderden als beginners. Verder doet ze ook korte introductie cursussen met een door haarzelf in PD ontwikkelde ‘tool’; de ‘slice jockey’. En weer verder zijn er iedere eerste zaterdag van de maand in worm de zg. ‘loadbangs’ ; vrij toegankelijke meetings voor mensen die met PD of MAX werken en ervaringen en ideëen willen uitwisselen.
– ABLETON LIVE. Docent Radboud Mens. Zowel voor gevorderden als beginners. WORM werd in 2013 een ‘gecertificeerd’ Ableton-instituut, met Radboud als leraar.
– ARDOUR. Freeware. Edit/HD recorder programma. Derek Holzer.
2. DIY Instrumentaria
– Rob Hordijk; bouw je eigen mini synth in 1 middag. De Benjolin.
– Yuri Landman; bouw je eigen Landman ontwerp. Snaarinstrumenten voor electrisch gebruik. Verschillende formats.
– Derek Holzer; kraakbox bouw
– Joker Nies; circuit Bending voor gevorderden.
– Andre Castro; circuit bending en effect apps. bouw voor beginners.
– Wouter Jaspers ; analoge/digitale effect apps bouw.
3. Inhoudelijk; workshops die een visie of een methode onderzoeken in de geluidskunst, kunstmuziek en/of radiokunst.
– Felix Kubin; radiofonische hoorspel workshops
– Rhys Chatham; guitarsounds
– Derek Holzer, Justin Bennet ea. ; Field Recordings, Follies
– John Heijmans; Futurisme & Surrealisme in Geluid
– Frans De Waard; inleiding tot de experimentele muziek.
– Hans Kulk: Studio: analoge synthese, filtering
– Armeno Alberts: Studio: geluidssynthese
– Armeno Alberts: kinderworkshop
– Making Music@Worm; een serie voor de SKVR, leerlingen van het middelbaar onderwijs. Het ging om een erg eenvoudige inleiding in het werken in een studio en het maken van ‘experimentele’ muziek.
RESIDENCIES
Methode; We nodigen mensen uit en mensen nodigen zichzelf uit. De meesten gebruiken de WORM Studio als geluidsbron, als lab om geluiden te genereren die ze dan thuis gaan toepassen. Dit, omdat de maximum studio residency niet meer dan een week bedraagt.
Voor sommigen is dat ook genoeg om een heel project tot een goed einde te brengen. Maar dus niet voor iedereen.
De improvisatorren gebruiken de studio dan weer om sessies te doen en die wellicht uit te breiden met een gedeelte van het studio-instrumentarium.
Voor hoorspel-makers is de studio ook erg geschikt; een zeer grote mogelijkheid om ‘sounds’ te genereren, een aparte ruimte om stemmen op te nemen, en goede microfoons.
Verder produceert de studio zo nu en dan een project dat geheel of gedeeltelijk in de studio wordt opgenomen, zoals het SOUNDPIECE project. (zie; www.soundpiece.nl). Het uiteindelijke resultaat daarvan was drie tape-stukken door drie componisten gemaakt, waarvan er door WORM ook nog een drietal platen op gekleurd vinyl zijn uitgebracht.
Onze toelatingseisen voor residencies zijn laagdrempelig; van geluidskunstenaars, electronische muzikanten en hoorspelmakers tot leerlingen van de kunstopleidingen tot plaatselijke muzikanten; iedereen is welkom. We vragen een minimaal bedrag voor het studiogebruik. Alleen de mensen die we persoonlijk uitnodigen of een worm-project doen hoeven dat niet te betalen (dat zijn er zo’n 4 a 5 per jaar).
PODIUM/STUDIO WERKPLAATS
In samenwerking met het WORM podium, maar ook met de andere Klangendum takken (Vrooom en Vrooom’s Readymate) willen we een aantal live-projecten per kalenderjaar initiëren. Dat komt praktisch gezien neer op een week of daaromtrent werken in de studio en/of de zaal en op het einde van die periode een presentatie /optreden.
In tegenstelling tot bij de residencies zijn we hier wel wat strenger; we zoeken duidelijk naar groepen die een performance element met geluidskunst willen verbinden.
In juni 2012 hadden we een groep die dat tamelijk succesvol wist te doen; Lumiformes. Sindsdien zijn er alleen nog wat kleinere, ad-hoc presentaties geweest. Op dit moment zijn de faciliteiten bij WORM enorm uitgebreid (een nieuwe zaal, erg geschikt voor dit soort projecten, en een nieuwe studio waar zulks ook mogelijk is) dus hopen we vanaf het moment van spreken (lente 2016) weer eens wat in die richting te gaan ondernemen.